GOLFCLUB TOXANDRIA

18 holes baan in Molenschot, N.Br
Trots op haar rijke geschiedenis
Open voor iedereen: Leden, gasten, jeugd en professionals

Tips van de Pro

“Tip van de pro”                                                                                                                                              Oktober 2017

 

Onze leerlingen hebben allemaal zo hun eigen wensen. Maar wat verder (en rechter) leren swingen met de driver staat toch wel op een 1e plaats.

Behalve een hogere clubsnelheid is het op het juiste punt raken op het slagvlak belangrijk om een hogere balsnelheid te krijgen. Dit ideale punt op het slagvlak ligt net boven het midden. 

De reden dat de bal dan verder zal gaan is dat de bal hoger vertrekt en minder spin heeft. In technische termen is dat het “Verticale gear effect”.

Gear effect; Als een bal uit het midden wordt geraakt dan draait de club. De bal krijgt dan een tegenovergestelde spin.  Hoog geraakt – club draait naar achteren – bal minder spin – meer afstand. 

In deze tip een oefening die Piet en ik van harte willen aanraden om eens op de range te proberen.

Swing met de driver. Tee de bal normaal op. Plaats twee tees op gelijke hoogte op een afstand van 15 cm voor en achter de bal. De bedoeling is om de tee rechts van de bal weg te raken en de tee links van de bal te missen.

Nog beter is het om dit te doen met normale tees vanaf het gras.

 

Het laagste punt van de swing zal lager zijn en meer naar achteren. Dit stimuleert een meer opwaarts raken en een hogere impact op het slagvlak!

Deze link laat een opname zien als voorbeeld voor de oefening.

 

Mede namens Piet, veel succes!

Hans Berkhout

 

 

                                                                                                                                                                                           Oktober 2015

Putt met “POP”

Een goede putter kan de “lijn” goed lezen en heeft een mooie en vloeiende “stroke”.

Een goede “stroke” zorgt ervoor dat het slagvlak op het moment van raken haaks op de gewenste vertrekrichting staat en dat de club de juiste snelheid heeft.

De belangrijkste kenmerken van de “pop-stroke” zijn, veel polsbeweging (handen) en een korte doorzwaai.  De beweging is korter en sneller. 

In drie stappen naar de “pop-stroke”. De informatie over stap 1 hebt u in de swing kunnen lezen. Nu stap 2 en 3.

Stap 2

Gebruik de ogen voor een betere houding en aim.

Het is belangrijk om comfortabel achter de bal te staan. Buig voorover vanuit de heupen, met de ogen boven de bal. Dit laatste is vooral belangrijk om de ogen evenwijdig aan de doellijn te krijgen. Dat helpt weer om het slagvlak haaks op de gewenste vertrekrichting te zetten.

Een methode om te controleren of de ogen goed boven de bal zijn is het laten vallen van een tweede bal vanaf een punt tussen de ogen. De bal die je laat vallen moet dan landen op de bal op de grond. Een andere manier die goed werkt is om de putter in lijn met de ogen te houden en recht naar de bal te laten wijzen (foto).

Stap 3

Scharnier en POP voor een betere rol.

  • Take-away; start de beweging vanuit de handen. Voor je gevoel scharnieren de polsen.
  • Achterzwaai; laat de armen en schouders ontspannen meebewegen vooral door het momentum van de handen en de club.
  • Neerzwaai; de polsen scharnieren terug. Het slagvlak beweegt meer dan de grip van de putter.
  • Impact; raak de bal met een neutraal slagvlak. Geen loft toevoegen of Beweeg de putter vlak door de raakzone of licht omhoog. Nooit omlaag.
  • Doorzwaai; de pop-stroke stopt vrijwel vlak na de impact. De lengte van de putt variëren met de lente van de backswing.Een oefening voor de Pop-stroke

Om het juiste gevoel voor de pop-stroke te krijgen is dit een goede oefening.

Plaats je linkerhand op je rechterbovenarm en putt met alleen met je rechterhand en arm. Gebruik je linkerhand om je rechterelleboog  op zijn plaats te houden. Dit helpt om de putter recht door de bal te laten bewegen met  het slagvlak in een neutrale positie.

Er is geen techniek in de golfsport zo individueel als bij het putten.

Omdat het geen kwaad kan eens te experimenteren en omdat het mogelijk beter aanvoelt. De “pop-stroke”.

Wie weet!

Veel plezier.

 

Hans