De historie van Toxandria.

Since 1928

De Noord-Brabantsche Golfclub Toxandria werd op 5 juli 1928 opgericht en was daarmee de eerste in Brabant en Limburg. Charles Stulemeijer, een bekend Breda’s industrieel, kocht de grond en richtte de club op. Hij vond het voor zijn onderneming en voor de stad Breda belangrijk dat er een golfbaan in de buurt zou komen. In de herfst van 1928 begon Copijn uit Groenekan met de aanleg naar het ontwerp van baanarchitect Harry S. Colt. Hij ontwierp negen mooie holes voor de ruime 43 aangekochte hectares die voornamelijk  bestonden uit woeste zandgrond met heide. De baan werd op 14 september 1929 geopend.

Een hechte groep

Intussen hadden zich 118 spelende leden aangemeld; weinig dus naar huidige begrippen, maar in Nederland speelden toen minder dan 1700 mensen golf. De tien clubs waren dus allen klein. Al snel stond zelfs dat aantal onder druk, het daalde tot rond de honderd door de recessie die in 1929 begon. Het was een hecht groepje vrienden en vriendinnen, dat elkaar elk weekend in Molenschot trof. Gedurende de week werd er nauwelijks gespeeld.

Uitbreiding

Paradoxaal genoeg waren het de slechte economische omstandigheden die de uitbreiding tot een volwaardige achttien holes baan mogelijk maakten. De aanleg werd betaalbaar door de subsidies die de overheid verleende om werklozen aan de slag te krijgen. Het ontwerp (op het bestaande terrein) was van secretaris Wim Thunnissen. John Morrison keurde het plan goed. De achttien holes baan kon in 1937 in gebruik worden genomen.

Van de oorlog naar herstel

In de Tweede Wereldoorlog kreeg Toxandria het moeilijk. Vlakbij lag een militaire vliegbasis, die natuurlijk doelwit werd van geallieerde luchtaanvallen. De Duitse bezetter gebruikte een gedeelte van het terrein voor de verdediging van de basis, en het clubhuis werd in beslag genomen. Men bleef wel golf spelen, zo goed en zo kwaad als dat kon, maar het aantal leden daalde tot maar 53. Na de oorlog duurde het herstel nog wat jaren, maar in 1950 kon Toxandria het Internationale Open herbergen, dat de Argentijn Roberto de Vicenzo won. Nog eenmaal, in 1965, speelde dat belangrijkste toernooi van Nederland zich op de baan in Molenschot af, maar dat was de laatste keer. Het evenement werd te groot voor Toxandria.

Naar vandaag

Nadat de vereniging in 1984 de baan in eigendom kreeg, werden investeringen gemakkelijker. Extra grond maakte het (in 1994) mogelijk twee nieuwe holes aan te leggen, de vijfde en de zesde, waardoor meer ruimte elders op het terrein ontstond. Baanarchitect J.F. Dudok van Heel ontwierp die uitbreiding, en nu de bomen wat gegroeid zijn is te zien hoe goed die in het totaal past.

Ook de jeugd kwam aan bod. Sinds 1984 vindt jaarlijks op Toxandria het Dutch Junior Open plaats, dat uit de hele wereld jonge spelers trekt. Veel, intussen bekende, golfprofessionals kregen als kind al hun vuurdoop in Molenschot.

Start typing and press Enter to search